Учени вече лекуват рак само за 1 секунда

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

loading...

Американски учени от Центъра по онкология на Абрамсън в Университета в Пенсилвания потвърдиха ефективността на метода на протонна лъчева терапия срещу рак, при която целият курс на лечение отнема по-малко от секунда.

Методът е описан в списанието International Journal of Radiation Oncology, Biology и Physics.

loading...

Лъчевата терапия е вид лечение на рак и за него най-често се използва фотонно лъчение. Въпреки това, последните проучвания показват възможността за използване на метода на флаш терапията, при който се използва протонна радиация. Със същата ефективност този метод значително уврежда и здравите тъкани.

Според учените, флаш терапията в сравнение с терапията с фотонно лъчение намалява риска от странични ефекти с две трети. Освен това степента на излекуване е почти идентична.

Целият курс на лечение може да се проведе в една сесия, продължителността на която е по-малка от секунда. Поради по-голямата си маса, протонният лъч е по-точно фокусиран върху тумора, отколкото електроните, което свежда до минимум увреждането на съседните тъкани.

Учените са описали подробно как да се използва протонна радиация при лъчева терапия на рак, както и как да се избере правилната доза за провеждане на целия курс на лечение в една сесия.

Известно е, че онкологията остава една от основните причини за смърт при хората по света. Ракът на хранопровода се счита за най-смъртоносния рак./ zdrave.to

loading...

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook