Психичноболен мъж преби почти до смърт възрастна жена в Бяла

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

loading...

Възрастна жена бе пребита почти до смърт в русенския град Бяла. Кървавият инцидент е станал в събота сутринта. Сочен за извършител е 33-годишен мъж, също от Бяла. След задържането му от полицията, той е настанен в местната психиатрична клиника. От там отказаха да разговарят с екипа на NOVA.

Почти безжизненото тяло на 78-годишната било открито от нейна близка. С линейка пострадалата жена е закарана в болница в изключително тежко състояние. Съседите казват, че е била удряна с паве.

loading...

Хора от градчето забелязали млад мъж да ходи полугол и неадекватен. Имало и следи от кръв по него. Подали сигнал в полицията. Хората в квартала, където живее той, сочен за извършител на побоя, знаят, че е лежал в психиатрия, но твърдят, че семейството му се е грижило за това редовно да си взема лекарствата.

„Система за обгрижването на психичноболните извън болницата на практика няма. Няма психосоциална рехабилитация, няма работа с близки, няма обгрижващ екип. Болният човек не бива да бъде изолиран. Трябва да се работи с него, а не да се разхожда по улиците сам”, заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” Цветослава Гълъбова.

Според нея решението на проблема е прилагането на психиатрична реформа.

„Тази реформа се забави близо 15 години. Сега сякаш има светлина в тунела. В понеделник беше първото заседание на работна група, която трябва да изготви програми и планове с дългосрочен хоризонт. Тази стратегия трябва да доведе до промени в законодателството”, допълни Гълъбова. По думите й работата с психичноболни хора е много тежка задача.

loading...

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook