Никога не сме казвали “Корона чао”, но… ВИДЕО

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

Коронавирусът продължава да тормози Европа в най-огромните размери, които можем да си представим. Вече не само здравето, финансите и икономиката са засегнати.  Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. 

БЛИЦ припомня, че България отбеляза антирекорд през последното денонощие по брой заразени – 132 положителни проби за 24 часа и 6 жертви.  „Ние, когато отхлабихме първи мерките, знаехме какво ще се случи. От сутринта проведохме заседание с Щаба, те ще останат, за да отговарят на въпросите ви“, заяви премиерът. 

„Винаги съм се водил от това, че вирусът в момента все пак е по-слаб, а болните са с по-голям капацитет, подготвени сме технически, а и не на последно място – подготвени сме с медикаменти“, каза той.  „Никога не сме казвали „Корона чао“ и не сме ви подвеждали, че пандемията е свързана.

Смятам, че не трябва обаче към днешна дата да се паникьосваме. Вдига се бройката на заразени, но и многократно се е повишил броят на излекуваните“, призна премиерът.  Той каза, че до август-септември ще се плаща на болниците или до когато е нужно. „Не бих призовал към по-строги мерки, даже обратното.

Важно е да сме дисциплинирани“, каза той и призова за пореден път да спазваме 3-Д (дезинфекция, дистанция, дисциплина). „Сега и шефът на „Пирогов“ е установил, че има антитела и му казах да не идва, да се самокарантинира.

Към днешна дата това може да направим“, каза още премиерът. „Ако не бяха сезонните работници, германците нямаше да ядат вурстчета. Когато обаче те започнаха да си идват от там у нас, се появиха и първите заболели. Това казах вчера на Маас“, призна си Борисов. „Ако сега започнем да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот. Всички 6 човека, които сега са починали, са с тежки съпътстващи заболявания – и дихателни и сърдечни.

Да, сигурно са щели да живеят малко по-дълго, но все пак са си тежко болни хора“, заяви премиерът. „Вирусът е омаломощен, не е мощен като февруари – март и е по-добре сега да има повече заболели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври – ноември“, каза Борисов и призна, че е говорил от сутринта с повече от 10 лекаря.  „Мерките са ни били правилни.

Когато разхлабваме мерките обаче е нормално да има такива резултати. Все пак не са така критични или опасни според докторите, че да предприемем нещо повече“, каза той. „Вирусът в началото беше изключително силен с много голяма вирулентност. Сега обаче това не е така. Вирулентността му е много намаляла. Тоест той предизвиква заболявания с по-малка разрушителна способност“, заяви шефът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов.

Според Борисов трябва да свикнем с мисълта, че този коронавирус го има. „Думата задължавам и забранявам съществуваше месеци наред в страната ни. На шопите, като им кажеш така – няма да пипаш шалтера – той отива и го пипа. Доказано е, препоръчано е, когато сме близо един до друг, да носим поне маска“, каза Борисов.

Източник

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook