Лошо! В два български града ситуацията с К-19 започва да излиза от контрол

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

Нов черен рекорд поставя Пловдив по брой заразени с COVID-19. За последното денонощие случаите в града са 16. Както БЛИЦ писа общо за страната новозаболелите са 112, сочат данните от Националната информационна система. В същото време се очертава и ново огнище на заразата в Пазарджик.

Според последните данни броят на заразените в областта е скочил със 17 нови случаи .Няма нови огнища на зараза с коронавирус в Пловдив и областта. Това заявиха от областния щаб във връзка с регистрираните снощи рекордни 16 номви случаи в града. Повечето от новорегистрираните са контактни лица на установени и съобщени вече случаи, включително от Перушица.  Областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че се усложнява ситуацията, но не трябва да има място за паника.

Вчера стана ясно, че сред заразените са пожарникар, лекар и служителка в детска градина са сред новите случаи в Пловдив. Заразена е готвачка от детска градина. Няма опасност за децата, тъй като жената не е контактувала с тях, коментира тя. Градината няма да бъде затворена. Извършена е и дезинфекция. Взети са 11 проби от персонала, като всички са дали отрицателен резултат. По думите на Каназирева всички институции са „на крак“ и извършват епидемиологичните изследвания.

Повечето от новозаразените са контактни лица на предишно установени инфектирани. От новите случаи трима са хоспитализирани. Сред заразените е лекар от Транспортна болница и дъщеря ѝ. БНР предава, че вътрешното и кардиологичното отделение на болницата са затворени за пълна дезинфекция. По думите на Каназирева от 13 март инфектираните медицински лица са 20. 16 са напълно излекувани. Двама лекари и две санитарки са на домашно лечение.

Хората в Пловдив са притеснени, че както в София, заразата може би тръгва дифузно да се разпространява и да излиза от клъстерите. Припомняме, че преди именно в Пловдив бе извършено мащабно проучване по метода на Eлайза, което да установи колко души са изградили антитела. Според резултатите тогава едва по-малко от 2% от населението се бе сблъскало с вируса. У нас към момента са потвърдени общо 4625 случая на новия коронавирус, от които активни са 1934. 2475 са излекуваните лица. От тях 18 са регистрирани през изминалото денонощие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Източник

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook